BİLECİK İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Bilecik Mesleki Eğitim ve İstihdam Eğilimini Belirleme Çalıştayı Yoğun Katılımla Başladı

Bilecik Mesleki Eğitim ve İstihdam Eğilimini Belirleme Çalıştayı Yoğun Katılımla Başladı

 

                Bilecik Mesleki Eğitim ve İstihdam Eğilimini Belirleme Çalıştayı, 10 Ocak 2017 Salı günü Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezindeki 1. Oturum Açılış Programıyla başladı.

                Açılışa Valimiz Süleyman ELBAN, Vali Yardımcımız Ekrem BALLI, Belediye Başkanımız Selim YAĞCI, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Kalite Geliştirme Daire Başkanımız Sayın Mehmet Salih CANBAL, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim TAŞ, Bilecik İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet DURMUŞ, Afyon İl Milli Eğitim Müdürü Metin YALÇIN, Bilecik İŞKUR İl Müdürü Ayhan TOZAN, Bilecik ve Bozüyük TSO Başkanları, İK11 Platformu Başkanı Halil ALTINAY, çeşitli kurumların müdürleri, oda başkanları, Mesleki ve Teknik Lise öğretmen ve öğrencileri katıldı.

                Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın söylenmesinin ardından açılış ve protokol konuşmalarına geçildi. Açılış konuşması yapan İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet DURMUŞ, Çalıştay’ı düzenlemekteki amaçlarını anlattı. Mesleki eğitimin öneminden bahseden DURMUŞ, ülkenin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişmesini sağlayabilmesi noktasında nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması için mesleki ve teknik eğitim kalitesinin artırılmasının büyük önem taşıdığını söyledi. Sözlerine şöyle devam etti:

                “Tarihimizde de mesleki eğitime büyük önem verilmiş ve belli kuralları olan meslek teşkilatları oluşturulmuştur. Örneğin Ahilik teşkilatı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir. Ahilik teşkilatı, gençlerin iyi yetişmesini ve meslek kazanmasını sağlardı. Savaş, afet vs. kötü durumlarda da kurumla üyeler ve halk arasında dayanışma olurdu. Çevresinde iyi tanınmayanlar, kötü söz getirebileceği düşünülenler Ahi olamazlar. Ahilikte sanatkârlar hiyerarşisi “Yamak, Çırak, Kalfa, Usta” şeklindeydi. Ahilik teşkilatının ve Ahiliğin önde gelen altı ilkesi şunlardır: 1. Elini açık tut, 2. Sofranı açık tut, 3. Kapını açık tut, 4. Gözünü bağlı tut, 5. Beline sahip ol, 6. Diline sahip ol.

Osmanlı padişahlarının yetiştirilme dönemlerinde bir meslek öğrenip onunla meşgul olduklarını da biliyoruz. Onlar, daha şehzadeyken ilmi yönden donatılırken aynı zamanda ihtiyaçlarını gidermeleri ve kötü günlerinde yapabilecekleri bir sanat ve becerileri, bir meslekleri olmalı düşüncesiyle mesleki eğitim de almışlardır. Örneğin 2. Abdülhamit marangozdur. Bu meslekteki inceliği ve tasarımı rakipsizdir. Ayrıca kakmacılık ve süsleme sanatıyla da uğraşmıştır. Amerika’da açılan bir dünya sergisinde marangozluk ve doğramacılık dalında birincilik almıştır. 2. Mahmut hattattır, müzisyendir, kuyumcudur. 1. Süleyman (Kanunî Sultan Süleyman) kuyumcudur. İtalyan kuyumculuk sanatının örneklerini uygulayacak kadar işinde mahirdir. Türkiye’de Mesleki Eğitim dendiğinde bu tarihî derinliği ve kültürel mirası da gözden kaçırmamamız gerektiğini düşünüyorum.”

Protokol konuşmaları bölümünde İK11 Platformu Başkanı Halil ALTINAY, Bilecik İŞKUR İl Müdürü Ayhan TOZAN, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Kalite Geliştirme Daire Başkanımız Mehmet Salih CANBAL ve Valimiz Süleyman ELBAN konuşmalarını yaptılar.

Daire Başkanı Mehmet Salih CANBAL, Meslek Liseleri için yapılan yeniliklerden ve hazırlanan projelerden bahsetti. Meslek Liselerinden mezun olan bütün öğrencilere teknisyen unvanı verileceğini belirten CANBAL, staj yapan öğrencilere ödenen ücretin üçte ikisisin devlet tarafından ödeneceğini, öğrencilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı devlet tarafından sigortalanacağını anlattı.

Valimiz Süleyman ELBAN, yaptığı konuşmada, Bilecik´in eğitim kurumları açısından da sanayi kuruluşları açısından da yeterli zenginliğe sahip olduğunu belirtti. Sanayi sektörünün, kalifiye eleman eksikliğini her platformda dile getirdiğini ifade eden ELBAN, şunları söyledi:

"Okul ve eğitim verdiğimiz öğrenci açısından eksikliğimiz yok, fazlalığımız var. Herkesin aradığı nitelikli, meslek sahibi insan ihtiyacı var. Sadece nitelikli ve meslek sahibi insan ihtiyacı da yeterli değil, aynı zamanda faaliyet gösteren o sektörün ihtiyacı olan nitelikte ve meslekte insan ihtiyacımız var. Dolayısıyla da bir yerde okul planlaması ya da okulla ilgili meslek planlaması yaparken genel her yerde kullanılabilecek nitelikte eleman değil, orada özelde o sektörün ihtiyacı olan insan planlamasını iyi yapma mecburiyetimiz var."

Konuşmaların ardından, Mesleki ve Teknik Liselerin tanıtım videosu izlendi ve “Başarı Hikâyeleri“ bölümüne geçildi. Bilecik Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Süleyman KIRAL, Bozüyük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Buğra LEVENT ve Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mefail ATEŞ, başarı hikâyelerini anlattılar. Öğrencilere tavsiyelerde bulundular.

Birinci Oturum sonunda Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Kalite Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Salih CANBAL’a Valimiz Süleyman ELBAN tarafından hediyeler verildi ve Mesleki ve Teknik Liselerin, Üniversitenin ve bazı kurumların açmış oldukları stantlar gezildi.

Çalıştayın 2. Oturumu Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda saat 14.00’te başladı. Bu oturumda “Mesleki Eğitim ve İş Gücü Piyasası” konulu panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak; “Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Politikası” konusuyla MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Kalite Geliştirme Daire Başkanımız Mehmet Salih CANBAL, “Mesleki Eğitimde Bilecik Nerede?” konusuyla Bilecik İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet DURMUŞ ve “İŞKUR verileriyle iş Gücü Piyasası” konusu ile Bilecik Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ayhan TOZAN katıldılar. Panelin moderatörlüğünü Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İşletme Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsa İPÇİOĞLU yaptı.

Sunumlardan sonra gerçekleşen soru-cevap bölümünün ardından, Bilecik Mesleki Eğitim ve İstihdam Eğilimini Belirleme Çalıştayı 1. Gün 2. Oturumu sona erdi.

Çalıştayın 2. günü olan 11 Ocak 2017 Çarşamba günü, Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda saat 10.00’da İlimizde İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisi- Kurumsal; saat 14.00’te ise İlimizde İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisi-Sektörel konulu 3. ve 4. oturumlar yapılcak ve Çalıştay sona erecek.

11-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-201711-01-2017

Hürriyet Mahallesi Dumlupınar 4 Sokak No 2 Merkez BİLECİK - 0 (228) 280 11 00 / 0 (228) 280 11 16

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.