BİLECİK İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Şeyh Edebali Edebiyat Mektebi ve Medeniyet Söyleşileri Projesi Kapsamında Müzisyen Şair Selçuk Küpçük’le Medeniyet Söyleşisi Gerçekleştirildi

Şeyh Edebali Edebiyat Mektebi ve Medeniyet Söyleşileri Projesi Kapsamında Müzisyen Şair Selçuk Küpçük’le Medeniyet Söyleşisi Gerçekleştirildi

           8 Ocak 2018 Pazartesi günü Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde Şeyh Edebali Edebiyat Mektebi ve Medeniyet Söyleşileri Projesi kapsamında Müzisyen, Şair Selçuk Küpçük’le Medeniyet Söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşiye Vali Yardımcımız Mustafa Kemal Özgün, İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet Durmuş, Müdür Yardımcımız Tahsin Yazır, Şube Müdürlerimiz Cuma İvrendi ve Turan İpşiroğlu, Maarif Müfettişimiz Erdal Bayram, Hukuk Hizmetleri Yetkilimiz Avukat Ebru Aşıcı, okul müdürlerimiz, öğretmen ve öğrencilerimizle Edebiyat Mektebi atölye çalışmalarına katılan şair yazar ve çizerlerimiz katıldılar.

      Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın söylenmesinin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü Tanıtım Filmi izlendi. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet Durmuş bir konuşma yaptı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, öğrencilerin akademik bakımdan iyi bir noktaya yükselmelerini sağlamaya çalışırken, onların sosyal ve kültürel yönden de gelişimlerini sağlamak amacında olduklarını dile getiren Durmuş, bu anlayıştan yola çıkarak Şeyh Edebali Edebiyat Mektebi ve Medeniyet Söyleşileri Projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Medeniyet söyleşileriyle öğrencilerimizin vizyonunun genişlemesine, ufuklarının açılmasına, kültür ve medeniyet tasavvurlarının oluşmasına katkı sunmak istediklerini, bizi biz yapan değerlerimizi içselleştirerek ayakları yere basan milli ve manevi değerlerimizle barışık bir kişilik ve gelecek algısı oluşturmalarını sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

      Müziğin güzel sanatların önemli bir dalı olduğunu ve gençleri oldukça meşgul ettiğini vurgulayan Fazilet Durmuş sözlerine şöyle devam etti:

      “Ne yazık ki bu alanda bestelenen ve çok dinlenen eserlerin, popüler kültürün etkisiyle milli kimliğimizden kopuk ve değer yargılarımızla çok da bağdaşmayan özellikler taşıdığını görüyoruz. Bu müzik parçaları gerek sözleri, gerek çağrışımları, gerek melodileri ile bizim kültür ve medeniyetimizi, dünya ve insanlık anlayışımızı yansıtmamaktadır. Bu alanda yeteneği olan gençlerimiz, eğer yetişme evrelerinde Türk kültür ve medeniyetini yeterince özümseyememişlerse, tamamen bize ait olan ve tarihsel kökleri bulunan Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği gibi yerli ve milli müziğimizi yeterince tanıyamamışlarsa, tamamen Batı kültür ve medeniyetine özgü bir müzik tarzının temsilcileri olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Bu tür eserlerde bizim sanatsal ve estetik olarak yüksek bir başarıyı ve beğeniyi yakalamamız da mümkün değildir. Çünkü milli kültür ve milli hislerimizi yansıtmayan bir sanatın, tüm milletimizi sarması ve derinden etkilemesi de mümkün değildir.

      Bu anlamda düşündüğümüzde, her alanda olduğu gibi müzik alanında da başarıyı ve özgünlüğü yakalayabilmemiz için milletimizin ruh temellerinin yeni yetişen nesle en iyi şekilde anlatılmasının ve tanıtılmasının önemi çok büyüktür. Öğrencimizin önce içinden çıktığı toplumun değer yargılarını, beğenilerini, tarihsel köklerini, dünya kültür ve medeniyeti içinde konumlandığı yeri çok iyi bilmesi gerekmektedir. Bu bilinç ve konumlanışın üzerine bina edilen sanat, işte gerçek anlamda ve özgün bir Türk sanatı; Türk şiiri, Türk edebiyatı, Türk hikâyesi, Türk müziği vb. olacaktır ve biz de bu sanatla her platformda övünebiliriz.” dedi.

      Programda Edebiyat Mektebi Atölye çalışmalarında görev alan öğrencilerimiz de şiir okudular. Yavuz Selim Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Mücahit TURGUT, Mustafa Özçelik’e ait “Dağıstan Kuşları” adlı şiiri; 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesi öğrencilerinden Aylin YANARDAĞ, Şakir Kurtulmuş’a ait “Şehrime Bahar” adlı şiiri; Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi öğrencilerinden Süleyman ACAR, Medeniyet Söyleşisinde bulunan Selçuk Küpçük’e ait “Yaradan Biçilmiş Pay” adlı şiiri seslendirdi.

      Müzisyen ve Şair Selçuk Küpçük, Medeniyet söyleşisinde müziğin insanlar için taşıdığı değer ve kökenleri konusuna değindi. Ruhlar yaratıldığında müziğin de var olduğunu, Yüce Allah’ın kullara “Ben sizin rabbiniz değil miyim?” sualiyle müziğin de başlamış olduğunu çünkü sesin müzik demek olduğunu dile getirdi. Çocuğu teskin eden annenin sesinde, ninnisinde müziğin olduğunu, tarihte dinle müziğin bile beraber olduğunu ifade etti. Ney sesinin, insan sesine en yakın ses olduğunu bu yüzden ayrı bir huzur verdiğini, müziğin, ruhumuzda ne varsa aslında onu ortaya çıkardığını, atalarımızın bazı davranış sorunlarını müzikle tedavi etme yoluna gittiklerini söyledi. Neşet Ertaş, Aşık Veysel, Barış Manço gibi örneklerle müziğin bizim toplumumuzdaki özelliklerini, bir derinliği olduğunu ve az sözle çok şey anlatabildiğini vurguladı. Selçuk Küpçük, söyleşinin sonunda kendine ait olan iki müzik parçasını seslendirdi ve sözlerini noktaladı.

 

      Programın sonunda Vali Yardımcımız Mustafa Kemal Özgün ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet Durmuş tarafından Selçuk Küpçük’e hediye takdim edildi. Selçuk Küpçük de İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet Durmuş’a bir hediye takdim etti.

08-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-201808-01-2018

Hürriyet Mahallesi Dumlupınar 4 Sokak No 2 Merkez BİLECİK - 0 (228) 280 11 00 / 0 (228) 280 11 16

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.