BİLECİK İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Şeyh Edebali Edebiyat Mektebi ve Medeniyet Söyleşileri Projesi Kapsamında Yazar Yıldız Ramazanoğlu ile Medeniyet Söyleşisi Gerçekleştirildi

Şeyh Edebali Edebiyat Mektebi ve Medeniyet Söyleşileri Projesi Kapsamında Yazar Yıldız Ramazanoğlu ile Medeniyet Söyleşisi Gerçekleştirildi

       27 Şubat 2018 Salı günü Dursun Fakıh İmam Hatip Ortaokulu Konferans Salonu’nda, Şeyh Edebali Edebiyat Mektebi ve Medeniyet Söyleşileri Projesi kapsamında Yazar Yıldız Ramazanoğlu ile Medeniyet Söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşiye Vali Yardımcımız Mustafa Kemal Özgün, Pazaryeri Kaymakamımız Bayram Sağır, İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet Durmuş, Şube Müdürümüz Cuma İvrendi, okul müdürlerimiz, öğretmen ve öğrencilerimizle Edebiyat Mektebi atölye çalışmalarına katılan şair yazar ve çizerlerimiz katıldılar.

      Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın söylenmesinin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğü Tanıtım Filmi izlendi. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürümüz Fazilet Durmuş bir konuşma yaptı. Dünyada küreselleşme hareketlerinin 1490’da, 1890’da ve 1990’da gerçekleştiğini, 1490’ın bizi çok ilgilendirmediğini, Amerika’nın keşfi ile beraber yerlilerin katledildiğini, 1890’da Balkanlar coğrafyasının, dini ve etnik kimlik ön plana çıkarılarak Osmanlı topraklarından ayrıldığını söyledi. Orta Doğu’da da aynı kopuşların yaşandığını ve bugünkü sınırlarımızın çizilmiş olduğunu, 1990 yılına geldiğimizde Körfez Savaşı’nın ortaya çıktığını, Irak ve Suriye’nin şimdiki durumla karşı karşıya kaldığını, bugün yine bazı güçlerin bazı emeller peşinde koşmaya devam ettiğini belirtti. Ülkemizin ebediyen payidar kalabilmesi için birlik ve beraberliğimizi korumamız gerektiğini, farklılıklarımızın bizim zenginliğimiz olduğunu bilerek sevgi, saygı çerçevesinde hareket etmemiz gerektiğini ifade etti. Bağımsızlığımızın temsili olan İstiklal Marşı’mızı bir Arnavut olan Mehmet Akif Ersoy’un yazdığını, İstanbul’un Fethi’nde surları yıkan topu, Macar Urban’ın döktüğünü, coğrafyamızın bir ebru sanatı olduğunu, içine hangi rengi atarsak atalım, onun yine bir bütün olarak güzel bir eseri oluşturacağını vurguladı.

      Durmuş, Şeyh Edebali Edebiyat Mektebi ve Medeniyet Söyleşileri Projesini düzenlemekteki amaçlarının, kültürünü, sanatını bilen ve bunu eserlerinde yansıtan bireyler yetiştirmek olduğunu kaydetti. 2053 tarihinin, İstanbul’un Fethi’nin 600’üncü yıl dönümü olduğunu, bu tarihe 35 yıl kaldığını, günümüz öğrencilerinin o yıllarda ülke yönetiminde söz sahibi olacağını, ülkemizi onlara emanet edeceğimizi, bu projenin bunun için önemli olduğunu; edebiyatına, değerlerine sahip çıkan insanlar yetiştirmek istediklerini söyledi. 2071 yılının ise Malazgirt Zaferi’nin bininci yılı olduğuna değinerek öğrencilere, “Sizlerle beraber bu coğrafyada tarih yazacağız. Laz’ıyla Çerkez’iyle Türk’üyle Kürt’üyle, Alevi’si ile Sünni’si ile hep birlikte hareket ettiğimizde, gerçek gücümüzü ortaya çıkaracağız, hep birlikte Türkiye olacağız. Bunu da sizlerle başaracağız.” dedi.

      Ardından Medeniyet Söyleşisi için kürsüye gelen Yazar Yıldız Ramazanoğlu, edebi eserlere baktığımızda, bu eserlerin ulusların acılarını, sevinçlerini dile getirdiğini, toplumun bir yansıması olduğunu, bizim de başımızdan 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı gibi acı olaylar geçtiğini, İslam’ın bizi bir arada tutan bir şemsiye görevi gördüğünü söyledi. Edebiyatın büyük bir nimet olduğuna değinen Ramazanoğlu, “Yatağınızın içinde kitap okurken dünyayı dolaşabilirsiniz.” dedi. Edebiyatın kıyıda köşede kalmış şeyleri keşfetmek, görünmeyeni göstermek olduğunu, insanın önüne büyük dünyalar açtığını belirtti. Her kuşağın büyük tecrübeler yaşadığını, 15 Temmuz’un da bunlardan biri olduğunu kaydetti. En derin çalışma alanımızın Doğu ve Batı meselesi olduğunu belirterek, Batılılaşmanın dışarıdan zorlamayla gerçekleştirildiğini söyledi. Öğrencilere Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Ankara kitabını, Peyami Safa’nın Fatih Harbiye kitabını ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Saatleri Ayarlama Enstitüsü kitabını okumalarını tavsiye etti. Bizim de Batı’ya verebilecek çok şeyimizin olduğunu, komplekse kapılmaya gerek olmadığını, kendimizi anlatmaya, tanıtmaya ihtiyacımız olduğunu belirtti.

      Program, Medeniyet Söyleşisinde bulunan Yazar Yıldız Ramazanoğlu’na hediye takdimi ve fotoğraf çekimiyle sona erdi.

27-02-201827-02-201827-02-201827-02-201827-02-201827-02-201827-02-201827-02-201827-02-201827-02-2018

Hürriyet Mahallesi Dumlupınar 4 Sokak No 2 Merkez BİLECİK - 0 (228) 280 11 00 / 0 (228) 280 11 16

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.