Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP)
284
12:20
26.12.2024

Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı (NİYEP), Türkiye İş Kurumu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında; İşgücü piyasasının talep ettiği niteliklerde nitelikli işgücünün yetiştirilmesi amacıyla Kamu-özel sektör işbirliğinde teorik ve pratik eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitimlerin düzenlenmesidir.

Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programı'ndan yararlanmak isteyen işverenler, bağlı bulundukları Ticaret ve Sanayi Odalarına başvuru yapabileceklerdir. TSO'lar, üye işverenlerin bu başvurularını illerinde oluşturulan İl Çalışma Kurulunda İŞKUR'un değerlendirmesine sunacaklardır.

Talepte bulunan işverenin kursiyer kontenjanı çalışan sayılarına göre belirlenir. Çalışan sayısı:

?           1-4 arasında olan işyerleri için çalışan sayısı kadar,

?           5-9 arasında olan işyerleri için 12 kursiyer,

?           10-49 arasında olan işyerleri için 24 kursiyer,

?           50 ve daha fazla olan işyerleri için sigortalı sayısının %50'sine kadar kursiyer desteği sağlıyoruz.

NİYEP Kursu açılabilmesi için bir meslekte en az 5 kursiyer olması gerekmektedir. Kontenjanı tek başına kurs açmaya yetmeyen işverenler, aynı ya da yakın mesleklerde olmak kaydı ile birleştirilerek bir kurs açılması sağlanabilir.

Mevzuat çerçevesinde uygun görülen başvurular onaylanır ve teorik eğitimler başlatılır, ardından kursiyerler ile işletmeler eşleştirilerek, işletmelerde uygulamalı eğitimlere geçilir. Kurslarda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) veya üniversite tarafından onaylanan eğitim programları uygulanır. Kurs toplam süresi 160 fiili günü geçemez. Kurs bitiminde uygulanacak sınav sonrasında başarılı olan kursiyerlere MEB/Üniversite onaylı sertifikaları verilir ve istihdam süreci başlatılır. Programdan yararlanan firmalar toplam eğitimin ¼'lik süresinin bitiminde eğitime devam eden kursiyerlerin en az % 60'ını 120 günden az olmamak kaydıyla program fiili gün süresinin 2 katı kadar süreyle istihdam ile yükümlüdürler.

Program Kapsamında Karşılanan Giderler:

?           Kursiyerlere eğitime katıldıkları fiili gün üzerinden zaruri gider ödemesi gerçekleştirilmektedir.

?           Kursa devam edilen süre içerisinde kursiyerlerin genel sağlık sigorta primleri ve iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.

?           Teorik eğitimi kısmı için eğiticinin unvanı ve tabi olduğu mevzuat dikkat alınarak ek ders saati ücretinin dört katına kadar ödeme yapılabilmektedir.

 

 

26-12-202426-12-202426-12-202426-12-2024

Yayın Tarihi: 26.12.2024